Monday 20 October 2014 Dictionar De Vrajitorie Litera T

Dictionar De Vrajitorie Litera T
-Tabard - Roba rituala in magie.

-Tabu - Obiect interzis sau practica interzisa.

-T'ai Chi - Sistem de exercitii de invatare a regularizarii respiratiei, relaxarii si meditatiei.

-Talisman - Obiect incarcat cu puteri magice sau supranaturale, transmise purtatorului.

-Tarologist - Ghicitor in cartile de tarot.

-Tarot- Pachet de carti folosit in divinatie, originar, se pare, din Egiptul antic.In mod traditional, exista 78 de carti, impartite in Arcana Majora si Arcana Minora.

-Taseografie - Practica de divinatie / "citire" in frunze.

-Taseomantie - Arta de a citi viitorul in frunze de ceai si in cafea.A evoluat din practicile evului mediu de a "citi" in ceara topita sau in plumb topit.

-Taumaturgie - Forma de magie folosita penru influentarea evenimentelor din viata de zi cu zi, pentru protejarea casei, sanatatii, calatoriilor, etc.

-Telepatie - Forma de transmitere directa, nemijlocita a gandurilor.

-Templu - Spatiu sacru destinat unor activitati religioase sau magice.

-Teurgie - O uniune magica a umanului cu fortele divine, precum cea care are loc in incantatie.

-Thelemic - Referitor la Thelema sau la orice sistem metafizic/magic centrat pe Dragoste si Vointa.

-"Toata-puterea" - Termen folosit ca referinta la marea forta sau sursa a vietii din care fac parte Zeul si Zeita.

-Traditie a zanelor - 1.Traditie Wicca practicata de Victor Anderson, Gwydion Pendderwen si invataceii lor. 2.Practica Wicca derivata din invataturile lui Starhawk, numita uneori New Fairy.

-Traditie Alexandriana - Traditie religioasa Wicca initiata de Alex Sanders din Anglia (decedat in 1988).Traditia alexandriana este o ramura a religiei Wicca gardneriana, incluzand, totodata, practici din : Cabala, religia clasica si egipteana, magia ceremoniala si din invataturile lui Aleister Crowley.Aceasta traditie a devenit cea mai populara in Anglia datorita deschiderii sau accesibilitatii sale.

-Traditie Algard - Traditie religioasa Wicca fondata de Mary Nesnick, in New York, la inceputul anilor 1970."Cartea umbrelor", specifica acestei traditii, cuprinde influente din Wicca gardneriana si Wicca alexandriana.

-Traditie americana - Traditie izvorata din Wicca gardneriana, fondata de Ed Fitch si alti gardnerieni din California de sud, la sfarsitul anilor 1970.Numita, uneori, si Mohsiana, aceasta religie este constituita ritualurile gardneriene la care au fost adaugate ceremoniale originale.

-Traditie arcadiana - Religie cu tendinte masculinizate de adorare a zeului cu coarne, mai putin sexista decat Wicca Dianica.

-Traditie britanica - 1. Traditie Wicca cu doua ramuri principale : una cuprinzand vechi traditii apropiate de religia gardneriana (excluzand, insa, traditiile familiale) si cealalta, avand ritualuri si ceremonii britanice care nu sunt legate de Wicca gardneriana. 2.Oricare dintre traditiile vechi britanice, incluzand traditiile familiale stravechi si cele bardice.

-Traditie celtica - Straveche traditie celtica practicata de Gwynne Thompson (decedata in 1987), asemanatoare traditiei welse, la care s-au adaugat ritualuri specifice gardneriene.La origini, traditie de familie din sudul Wales -ului, transmisa in SUA prin Nova Scotia.

-Traditie Dianica - 1.Religie exclusiv feminina care respinge conceptul "zeului-barbat", dedicandu-se adorarii unice a Zeitei.Numita dupa Diana, zeita virgina a vanatorii. 2.Vechea traditie dianica.Traditie specific englezeasca a vrajitoriei, care o onoreaza pe zeita Diana, avand multe puncte comune cu Wicca gardneriana.A fost adusa in SUA de catre Morgan McFarland, Mark Roberts si Sybil Leek.3.Noua traditie dianica a fost fondata de Z. Budapest si alte feministe moderne.Contine o structura rituala laxa si un mic grup de "invatatoare" care incurajeaza spontaneitatea membrelor.Cele mai multe adunari dianice accepta numai femei, alte grupari permitand numai accesul membrelor lesbiene.

-Traditie ereditara - Traditie vrajitoreasca transmisa in aceeasi familie, din generatie in generatie.Membrii acestui tip de magie pastreaza de obicei secretele familiale, preferand sa practice magia singuri sau in cadrul familiei.

-Traditie Gardneriana - Traditie Wicca initiata de Gerald Gardner cu sprijinul lui Doreen Valiente si al altora, intre anii 1940-1950.Religie de origine celtica, cu ritualuri specifice sudului Angliei, incorporeaza ritualuri si idei filozofice preluate in parte de la Charles Leland, autorul volumului "Aradia - Cartea vrajitoarelor".In SUA exista trei mari miscari derivate din Wicca gardneriana : ramura Long Island, cea din Kentucky Line si Donna Cole.

-Traditie Isiana - 1.Traditie Wicca fondata in Texas de catre o mare preoteasa Wicca din Anglia si un magician ceremonial Cabala.Religie inspirata de credintele egiptene, contine un sistem de invatare si initiere bazat pe "arborele vietii" cabalistic. 2.Traditie fondata in Canada,apropiata de cea englezeasca, constituita din uniunea unor grupari precum Isis-Artemis si Isis-Urania. 3.Traditie pagana initiata de catre "Credinciosii lui Isis", originara din Irlanda.

-Traditie Neo-Gardneriana - Traditie bazata in special pe bibliografia gardneriana, si nu pe practicile sau ritualurile gardneriene.

-Traditie saxona - Traditie germanica practicata in Saxonia, avand puncte comune cu traditia celtica, cum ar fi venerarea copacilor.

-Traditie samanica - Traditie Wicca foarte individualizata, in care dragostea fata de Zeita este exprimata prin ritmuri de toba si dans.Cele mai multe traditii samanice au surse variate : Tibet, Finlanda, America de Nord, America de Sud, religia celtica.

-Traditie Welsa - 1. Y Dynion Mwyn, ramura americana a traditiei Dynion Mwyn, adusa in SUA in 1966, de catre Rhuddlwm Gawr, derivata din Tribul Dynion Mwyn din Wales-ul de nord.Caracterizata de accentul pe care il pune pe traditia straveche pe care ar avea-o ( din 1282, din vremea printului Llewellyn).

-Traditie Wicca - O ramura specifica sau o secta/sectiune a religiei Wicca.

-Tragerea in jos a lunii - Ritual practicat in timpul lunii pline de catre vrajitoare, pentru a se incarca cu energie si a-si uni esenta cu cea a unei zeitati, de obicei cu cea a Zeitei (the Goddess).

-Transmigratie - Credinta celtica conform careia esenta vietii sau a sufletului unei fapturi vii trece odata cu moartea dintr-un invelis sau corp in altul.

-Transvectie - Levitatie sau proiectie a corpului astral.

-"Trecere dincolo" - Ritual practicat la moartea unei persoane apropiate, putand include lumanari, mancaruri si petreceri,bautura,discursuri rituale de ramas bun, povestiri.

-Treisprezece - Numarul ghinionului, asociat cu forta raului.Grupurile/adunarile de vrajitori /vrajitoare nu sunt alcatuite din 13 membri, asa cum se crede de obicei, ci dintr-un numar cuprins intre 4 si 20.Multi vrajitori neo-pagani sau wicca considera ca 13 este un numar norocos.

-Triformis - Zeita tripla, precum Hecate, Selune si Diana/Artemis.

-Triplicitate - Sau Triada.Termen folosit pentru a desemna o divinitate avand trei aspecte sau infatisari.

-Triscale - Sau Triskele.Simbol celtic utilizat de druizi pentru a reprezenta numarul sacru trei.Consta dintr-un cerc impartit in trei parti egale de catre trei linii ondulate care radiaza din centru.

-Triskelion - Simbol al sortii/destinului, format din trei triunghiuri suprapuse.Fiecare triunghi are o latura lipsa, ceea ce confera simbolului o impresie de miscare si activitate, de energie in actiune.

-Triunghi - In magie, triunghi cu rol protector folosit pentru a ingloba /contine un spirit, o forma de inteligenta, un demon sau orice alta faptura invocata.

-Tumulus - Movila specifica continand o camera subterana si un spatiu ritual in care au loc ritualurile mortii.

Dictionar de vrajitorie online de la A la Z


A..B..C..D..E..F..G..H..I..K..L..M..N..O..P..R..S..T..V..W..X..Y..Z

Surse :


A Dictionary of Witchcraft...Glossary of the Craft...Reclaiming: Witchcraft Glossary...Bewitching Ways' Wiccan Glossary...Magic Dictionary Witchcraft Dictionary...Witch's Brew - Witchcraft Dictionary...Witch's Dictionary...About.com

Copyright (c) diane.rohttp://www.diane.ro/rss.xml
http://www.diane.ro/feeds/posts/default?alt=rss
http://www.diane.ro/atom.xml
http:/diane.ro/feeds/posts/default?orderby=updated